موسسه حسابداری و مالیاتی تیوان در این مقاله قصد دارد انواع معافیت های مالیاتی را برای شما عزیزان شرح دهد.
مالیات به عنوان یکی از مهمترین راههای کسب درآمد دولتها بهحساب میآید و از منابع درآمدی و سرمایهای مردم هر کشوری دریافت میشود تا هزینه خدمات عمومی (اجتماعی و رفاهی) به مالیاتدهنده حقیقی یا حقوقی تامین شود.
اغلب کشورها برای پرداخت هزینه نیازهای عمومی و کارکرد دولت، دارای سیستم مالیاتی هستند که به طور کلی به دو دسته مالیات مستقیم یا غیرمستقیم تقسیم میشوند و به صورت پول یا معادل کار آن به دولت، پرداخت میشوند. از انواع مالیات، میتوان به مالیات بر دارایی، مالیات بر ارث، مالیات املاک، مالیات مشاغل، مالیات حقوق (دستمزد یا تعرفه) و … اشاره کرد. در این مقاله همراه ما باشید تا موضوع معافیتهای مالیاتی را بررسی کنیم.
معافیت مالیاتی چیست؟
تعریف معافیت مالیاتی: خروج قانونی و به صورت موقت از پرداخت مالیات در راستای سیاستهای حمایتی حاکمان از مردم، تحت عنوان معافیت های مالیاتی تعریف میشود.
همچنین تعدیل مالیات، کاهش مالیات و منطقیسازی نرخهای مالیاتی از رویکردهای مثبت دولت در بخش اقتصاد و دارایی کشور هستند که با هدف ایجاد اعتدال در شرایط افرادی که دچار آسیب شدهاند یا صنایع جدید و نوپا راهاندازی کردهاند یا در مناطق محروم زندگی میکنند، وضع و اجرا میشود.
در ادامه انواع معافیتهای مالیاتی که در راستای تعدیل مالیات و منطقیسازی نرخهای مالیاتی صورت میگیرد را معرفی کنیم.
معافیت های مالیاتی و تعدیل مالیات
در طرح جامع مالیاتی کشور به تعدیل مالیات و منطقیسازی نرخهای مالیاتی به منظور تحقق عدالت مالیاتی توجه ویژهای شده است. در واقع معافیتهای مالیاتی که توسط دولت در نظر گرفته شده با هدف تعدیل در شرایط زندگی و کاری افراد وضع شده است. تعدیل مالیات گامی مثبت در جهت افزایش رضایتمندی مردم است که به عنوان یکی از دستاوردی مهم وزارت اقتصاد و دارایی کشور شناخته میشود.
قانون مالیاتهای مستقیم و تعدیل مالیات در بخشهایی از قبیل مالیات بر ارث، مالیات حقوق، مالیات تمبر، مالیات اجاره املاک، مالیات بر درآمد و … برای اشخاص حقیقی و حقوقی در نظر گرفته شده است.
انواع معافیت های مالیاتی
سازمان امور مالیاتی کشور در قانون مالیاتهای مستقیم، تعدیل مالیاتی یا معافیتهای مالیاتی را در 13 ماده قانونی گنجانده است و به موجب آنها، افراد از پرداخت مالیات معاف یا به میزان درصدی مشخص، بخشوده میشوند؛ در ادامه انواع معافیتهای مالیاتی را مشاهده میکنید:
- ماده 132: معافیت های مالیاتی درآمد از فعالیتهای تولیدی و معدنی:
درآمد حاصل از فعالیتهای تولیدی و معدنی در واحدهای تولیدی یا معدنی که پروانه بهرهبرداری آنها از سال 1381 صادر شده است به مدت چهار سال به میزان هشتاد درصد و برای مناطق کمتر توسعهیافته به مدت ده سال به میزان صد در صد معاف از مالیات هستند.
- ماده 133: معافیت مالیاتی درآمد از شرکتهای تعاونی روستایی، عشایری، کشاورزی و …:
قانون تعدیل مالیات، برای صد در صد درآمد حاصل از شرکتهای تعاونی روستایی، عشایری، کشاورزی، صیادی، کارگری، کارمندی، دانشجویی و دانشآموزی و … در نظر گرفته میشود.
- ماده 134: معافیتهای مالیاتی درآمد از تعلیم و تربیت مدارس غیرانتفاعی و موسسات نگهداری:
صد در صد درآمد حاصل از آموزش در مدارس غیرانتفاعی، موسسات نگهداری معلولین ذهنی و حرکتی، باشگاههای ورزشی دارای مجوز و … از مالیات معاف هستند.
- ماده 136: معافیتهای مالیاتی وجوه پرداختی بیمه عمر:
بیمه عمر پرداختی از طرف موسسات بیمه بر اساس قراردادهای منعقد شده معاف از مالیات خواهند بود.
- ماده 137: معافیت مالیاتی هزینههای درمانی پرداختی هر مؤدی بابت معالجه افراد تحت تکفل:
کلیه هزینههای درمانی پرداختی هر مؤدی بابت معالجه خود و افراد تحت تکفل، معلولان و بیماران صعبالعلاج به همراه هزینه مراقبت و توانبخشی آنها قابل کسر از درآمد مشمول مالیات هستند.
- ماده 138: معافیت های مالیاتی سود ابرازی شرکتهای تعاونی و خصوصی به منظور توسعه، بازسازی و نوسازی واحدهای صنعتی و معدنی موجود یا جدید:
تعدیل مالیات و کاهش مالیات از سود ابرازی کلیه شرکتهای تعاونی و خصوصی برای توسعه، بازسازی و نوسازی واحدهای صنعتی و معدنی موجود یا جدید به شرط اخذ اجازه ایجاد یا تکمیل واحد از مراجع ذیربط تا 50 درصد امکانپذیر است.
- ماده 139: معافیت مالیاتی کمکهای نقدی و غیرنقدی نذورات، موقوفات و هدایای اماکن متبرکه، مذهبی، نهادهای انقلاب اسلامی، موسسات خیریه و …:
کلیه نذورات، کمکهای نقدی و غیرنقدی به آستانهای مقدس، مساجد، صندوقهای پسانداز بازنشستگی، مدارس علوم اسلامی، موسسات خیریه و عامالـمنفعه، نهادهای انقلاب اسلامی و … از معافیت مالیاتی برخوردارند.
- ماده 141: معافیت های مالیاتی کلیه درآمد حاصل از از صادرات محصولات تمام شده کالاهای صنعتی، محصولات بخش کشاورزی و …:
صد در صد درآمد حاصل از صادرات محصولات تمام شده کالاهای صنعتی و محصولات بخش کشاورزی اعم از زراعی، باغی، دام و طیور، شیلات و … معاف از مالیات هستند.
- ماده 142: معافیت مالیاتی درآمد کارگاههای فرش دستباف، صنایع دستی و …:
کلیه درآمد حاصل از کارگاههای فرش دستباف، صنایع دستی، شرکتهای تعاونی و اتحادیههای تولیدی، شامل تعدیل مالیات و معافیت مالیاتی هستند.
- ماده 143: معافیت مالیاتی درآمد حاصل از فروش کالاها در بورسهای داخلی یا خارجی:
معادل ده درصد از مالیات بر درآمد حاصل از فروش کالاهایی که در بورسهای کالایی پذیرفته و به فروش میرسند، معاف از مالیات هستند.
- ماده 144: معافیتهای مالیاتی جهیزیه منقول، مهریه، حق اختراع و …:
جهیزیه منقول، مهریه منقول یا غیرمنقول، جوایز علمی، بورسهای تحصیلی، درآمد بابت حق اختراع، فعالیتهای پژوهشی دارای پروانه و … به مدت ده سال از تاریخ اجرای اصلاحیه معاف از مالیات خواهند بود.
- ماده 145: معافیت مالیاتی درآمد حاصل از سود حساب سپرده و پسانداز، جوایز، اوراق مشارکت و …:
سود مربوط به سپردههای بازنشستگی، پسانداز کارمندان، سود یا جوایز مربوط به حسابهای پسانداز و سپرده، جوایز مربوط به اوراق قرضه و … از معافیت مالیاتی برخوردار هستند.
- ماد 146: معافیت مالیاتی همه معافیتهای مدتدار:
همه معافیتهای مالیاتی مدتدار با رعایت مقررات و قوانین مالیاتی تا تاریخ انقضاء باقی خواهند ماند.
هیات حل اختلاف مالیاتی
بر اساس ماده 237 قانون مدنی، تشخیص مالیات باید از مأخذ اطلاعاتی درست و صحیح انجام شود. گاهی اوقات مالیاتدهنده به رعایت نکردن قوانین و تشخیص مالیات به صورت خودسرانه محکوم میشود.
قانون برای ایجاد اعتماد میان مؤدیان و رعایت حق اعتراض آنها به میزان مالیات، هیات حل اختلاف مالیاتی تشکیل داده است تا اعتراض به عملكرد دستگاه مالیاتی بررسی شود. گامهای رسیدگی به اعتراض مؤدیان از عملكرد دستگاه مالیاتی به شرح زیر است:
الف- مراجع اداری
اعتراض به برگ تشخیص مالیات ظرف سی روز از تاریخ ابلاغ به صورت اداری انجام میشود تا رای رد اعتراض یا کاهش مالیات یا معافیت مالیاتی صادر شود. در این صورت پرونده بین مؤدی و دستگاه مالیاتی مختومه میشود و مؤدی به پرداخت مالیات متعلق اقدام خواهد کرد.
ب- هیات حل اختلاف بدوی
در صورت مختومه نشدن پرونده، هیات یا كمیسیون تخصصی سه نفره متشکل از نماینده سازمان امور مالیاتی كشور، قاضی (شاغل یا بازنشسته) و نماینده تشكلها یا مجامع حرفهای با حفظ بیطرفی كامل به صدور رای غیر قطعی اقدام میکنند.
ج- هیات حل اختلاف تجدید نظر
بر اساس ماده 247 قانون مدنی رای بدوی قطعی و لازمالاجرا است اما ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ رای بر اساس ماده 203 و تبصرههای آن، قابل رسیدگی در هیات حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر بوده که رای صادره در این هیات، قطعی و لازمالاجرا خواهد بود.
معافیتهای مالیاتی و کاهش مالیات در زمینههایی چون درآمد، حقوق، ارث، تمبر و … در نظر گرفته شده است؛ بنابراین اگر به دنبال آشنایی با قانون تعدیل مالیات یا معافیت مالیاتی هستید یا سوال و پیشنهادی در این زمینه دارید، میتوانید از طریق فرم دیدگاه با کارشناسان ما در این حوزه ارتباط برقرار کنید تا در کوتاهترین زمان ممکن به شما پاسخ داده شود.
اگر مقاله انواع معافیت های مالیاتی و تخفیف مالیاتی برای شما مفیده بوده است توصیه می کنیم مقاله مشاوره مالیاتی چیست را نیز مطالعه نمایید.
درصورت نیاز با شماره های 66913667-021 و 09127926849 در ساعات کاری تماس حاصل فرمایید یا از طریق واتساپ با شماره همراه ذکر شده در تماس باشید.
از همراهی و شکیبایی شما سپاسگزاریم.