معرفی انواع شرکت ها در ایران

در این مقاله، شرکت حسابداری و مالیاتی تیوان قصد دارد تا انواع شرکت ها در ایران را به شما بزرگواران معرفی نماید.
در قانون تجارت، انواع شرکتها با توجه به تعداد اعضای آن و میزان سرمایه یا سهام عام و خاص دستهبندی میشوند. درآمد صافی این شرکتها پس از کسر معافیتها و هزینه های قابل قبول قانونی، مشمول مالیات میشوند.
شرکت تجاری در تعریف قانون مدنی ماده ۵۷۱ عبارت است از اجتماع حقوق مالکهای متعدد در شیء واحد به نحو اشاعه. این تعریف را میتوان به بیان بهتری توضیح داد، موسسه تجاری قراردادی است بین یک یا چند نفر برای استفاده از داراییها به منظور ایجاد سرمایه و منفعت مستقل که این شرکا در حساب سود و زیان حاصل از داراییها و سرمایه آورده با هم شریک هستند.
در قانون مالیات های مستقیم کشور برای درآمدهای انواع شرکت ها که از مشاغل و شرکتهای تجاری و اقتصادی حاصل میشود، مالیات تعیین شده است. در این مقاله انواع شرکتها و مالیات تعیین شده برای آن را بیان میکنیم.
انواع شرکتهای قانونی
برای شروع هر فعالیت یا کسب و کار اقتصادی، هفت نوع از شرکتهای قانونی قابل ثبت هستند که براساس قانون تجارت دستهبندی میشوند و در ادامه مورد بررسی قرار میگیرد.
شرکت سهامی
در ابتدا باید گفت شرکت سهامی خود به دو دسته سهامی عام و سهامی خاص تقسیم بندی میشود. شرکت سهامی شرکتی است که سرمایه آن به صورت سهام تقسیم شده و در اختیار صاحبان این سهام قرار گرفته است. مسئولیت هر کدام از سهامداران نیز، با توجه به مقدار سهم آنها از سرمایه کل است.
سهامی عام یکی از انواع شرکت ها است که باید حداقل ۵ نفر یا بیشتر سهامدار داشته باشد و حداقل ۵۱ درصد از سرمایه آن به صورت عام در اختیار خرید مردم قرار بگیرد. در مقابل سهامی عام، سهامی خاص قرار دارد که حداقل ۳ نفر سهامدار دارد و صاحبان آن به طور انحصاری خود موسسان هستند.
شرکت با مسئولیت محدود
این دسته یکی از شرکتها است که در آن دو شریک یا بیشتر به منظور فعالیت تجاری و به اندازه سرمایه آورده خود، مسئولیت دیون و تعهدات را بر عهده دارند. تفاوت این نوع موسسهها انواع شرکت ها به ویژه همکاری سهامی در آن است که در مواقع بروز مشکلات، هر شریک تنها سرمایه خود را از دست میدهد و فرد طلبکار حقی برای تأمین طلب خود را از اموال شخصی شرکا ندارد. همچنین میتوان شرکت با مسئولیت محدود را تنها با دو نفر تاسیس کرد.
شرکت تضامنی
همکاری تضامنی نوعی از شرکتها است که شرکا برای مقاصد تجاری آن را تاسیس میکنند. در همکاری تضامنی در مواقعی که مشکلات اقتصادی برای انواع شرکتها به وجود بیاید و سرمایه برای ادای دیون و قرضها کافی نباشد، هر یک از شرکا باید مسئول پاسخگویی و پرداخت تمام قرض و تعهدات باشند.
به بیان بهتر میتوان گفت در صورت به مشکل خوردن شرکت تضامنی و بدهکار بودن آن، در صورتی که یک فرد مدرکی را دال بر بستانکار بودن در دست داشته باشد، میتواند مدعی وصول کامل آن از هر یک از شرکا باشد، بدون توجه به این که مقدار سهم آن شریک چقدر است.
شرکت مختلط سهامی
گونهای از انواع شرکت ها، شرکتهای سهامی مختلط است که در آن دو نوع شریک به صورت تضامنی و سهامی وجود دارند. شرکای تضامنی مسئول تمامی بدهی پس از به مشکل خوردن آن هستند در صورتی که شرکای سهامی به اندازه سهم خود در این مشکلات دخیل خواهند بود. به عبارت دیگر این نوع شرکت ترکیبی از سهامی و تضامنی است.
شرکت مختلط غیر سهامی
همکاری مختلط غیر سهامی یکی از شراکتهای اقتصادی است که مسئولیتها در آن مشابه مختلط سهامی است با این تفاوت که در آن سهمی به صورت عمومی منتشر نمیشود. این نوع شرکت به وسیله چند نفر از شرکا با مسئولیت محدود و یک یا چند نفر شریک تضامنی تشکیل میشود که شرکای تضامنی مسئول تمام بدهی یا حتی بیشتر از آن هستند.
توصیه می کنیم مقاله مشاوره مالیاتی را نیز مطالعه نمایید.

شرکت نسبی
شرکت نسبی یکی از انواع شرکتها به صورت تجاری و اقتصادی است که توسط دو یا چند نفر شریک و بدون عرضه عمومی سهام تشکیل میشود. در شرکت نسبی شرکا به نسبت سهم خود مسئول پرداخت دیون و بدهیها هستند. برخلاف موسسه تضامنی که هر یک از ضامنها باید مسئول تمام قرضها باشند، در شرکت نسبی سهم هر مؤسس تعیین کننده میزان مسئولیت وی از دیون و قرضها است.
شرکت تعاونی
این نوع با هدف همکاری افراد و تجمیع توان کسانی که به تنهایی قادر به انجام کاری نیستند، تاسیس میشود. در شرکت تعاونی بدون توجه به میزان سرمایه، هر عضو میتواند نقش اصلی را بر عهده بگیرد و مسئولیت ایفا کند.
انواع شرکت ها به صورت تعاونی خود به دو صورت عام و خاص وجود دارند و در تعاونی عام هر فرد از جامعه قادر به عضو شدن است، در حالی که در تعاونی خاص، اعضا از بین قشر خاصی مانند دانشجویان، نویسندگان و … انتخاب میشوند.
دفاتر قانونی
تحریر دفاتر قانونی توسط حسابرسان و حسابداران یکی از ملزومات قانونی برای شرکتهای مشمول مالیات است.
در این دفاتر باید صورت هزینه های سالانه انواع شرکتها درج شود تا به عنوان مدرک و سند برای بررسیهای مالیاتی در زمان خود بازبینی شوند.
دفاتر قانونی کل، روزنامه و مشاغل انواع این دفاتر هستند که تنظیم دقیق صورتها و هزینههای مالی در آن الزامی است تا ضریب رد توسط ماموران را تقلیل دهد.
خوداظهاری و مطابق بودن اطلاعات موجود در این دفترها چیزی است که منجر به پذیرفته شدن هزینه های قابل قبول مالیاتی خواهد شد.
آماده نکردن این دفاتر قانونی منجر به جریمه های مالیات شرکتها میشود که در قانون مالیاتهای مستقیم به طور صریح به آن اشاره شده است. یکی از این جریمهها، محرومیت از معافیتها و بخشودگی جرایم انواع شرکتها در سال مالی است.
کد اقتصادی چیست؟
اهمیت دریافت کد اقتصادی برای موضوع مالیات شرکتها بسیار حیاتی قلمداد میشود. این کد شمارهای دوازده رقمی است که برای اشخاص حقیقی یا حقوقی تولید کننده کالا یا خدمات، اختصاص داده میشود و هدف از آن شناسایی شرکتها در سازمان امور مالیاتی است.
بنابر قانون مالیاتی تمامی شرکتهای ثبت شده تجاری ملزم به دریافت این شماره اقتصادی هستند.
ضرورت دریافت کد اقتصادی برای انواع شرکتها برای این است که اقدام نکردن برای دریافت و نداشتن آن ممکن است جریمه ها و تبعاتی را به دنبال داشته باشد و از عقد قراردادهای پرسود تجاری جلوگیری کند چرا که در مراحل بستن یک قرارداد تجاری وجود این کد الزامی است.
مالیات اشخاص حقوقی
تمامی شرکتهای تجاری داخلی و خارجی، دولتی، عمومی، موسسه ها، شعب بانکی و وزارتخانه ها که مجوز فعالیت آنها به صورت ثبت شده است، به عنوان اشخاص حقوقی تلقی میشوند و طبق قانون مالیات های مستقیم مشمول پرداخت مالیات اشخاص حقوقی هستند. میزان این مالیات براساس ماده ۱۰۵، پس از کسر زیانها و معافیتهای قانونی ۲۵ درصد است.
درواقع مالیات برای انواع شرکتها و اشخاص حقوقی برای درآمد آنها، کل فروش کالا و خدمات اضافه آن است که پس از بررسی و کسر هزینه های قابل قبول و معافیتها توسط ماموران مالیاتی، به اشخاص حقوقی تعلق میگیرد.
اشخاص حقوقی نام برده شده موظف هستند حداکثر تا چهار ماه پس از سال مالیاتی، اظهارنامه مالیاتی، ترازنامه و حساب سود و زیان خود را براساس دفاتر، مدارک و مستندات قانونی به محل امور مالیاتی منطقه خود تسلیم کنند و پس از بررسی توسط ماموران، مالیات تعیین شده را پرداخت کنند.
همچنین اداره امور مالیاتی، براساس قانون موظف است به اعتراض مودیان رسیدگی کرده و در صورت درخواست، جلسات حل اختلاف را تشکیل دهد.
مالیات اشخاص حقیقی
در تعریف اشخاص حقیقی میتوان به سادگی گفت، هر فرد جامعه که در انواع شرکتها مشغول به کار است، یک شخص حقیقی محسوب میشود.
در ماده ۱۳۱ قانون مالیات های مستقیم، میزان مالیات اشخاص حقیقی به صورت زیر بیان میشود.
- برای درآمد تا ۵۰ میلیون تومان سالانه به میزان ۱۵ درصد
- برای درآمد بین ۵۰ الی ۱۰۰ میلیون تومان سالانه به میزان ۲۰ درصد
- برای درآمد بیش از ۱۰۰ میلیون تومان سالانه به میزان ۲۵ درصد
در ضمن، این مالیاتها ممکن است مشمول بعضی از معافیتها شوند که به طور سالانه با تصویب مجلس اجرایی میشود.
در این مقاله تلاش کردیم شما را با انواع شرکتها و شرح شرایط هر یک از آنها آشنا کنیم. ثبت شرکت در ایران فرایند پیچیده و دشواری ندارد و هر فردی که واجد شرایط باشد میتواند این کار را انجام دهد.
پیشنهاد می شود اگر این مقاله را پسندیدید حتما مقاله تنظیم و ارسال لیست بیمه را نیز مطالعه نمایید.
درصورت نیاز با شماره های 66913667-021 و 09127926849 در ساعات کاری تماس حاصل فرمایید یا از طریق واتساپ با شماره همراه ذکر شده در تماس باشید.
از همراهی و شکیبایی شما سپاسگزاریم.