موسسه حسابداری و مالیاتی تیوان در نظر دارد در این مقاله به صورت ویژه شما عزیزان را با موضوع مهم انبارگردانی آشنا کند و نکات و تعاریف مرتبط با این موضوع را ارائه دهد ، امید است مطالب این مقاله مفید واقع گردد.
از شما عزیزان خواستاریم با نظرات و پیشنهادات خود مارا در خدمت رسانی هر چه بهتر یاری فرمایید.
تعریف انبارگردانی :
ایجاد صورت موجودی های کالا در انبار و بررسی وضعیت آنها را به طور خلاصه انبار گردانی می گویند.
براساس استاندارد های حسابداری سالیانه حداقل یک مرتبه (بسته به نیاز و حساسیت کالا ها و موضوع فعالیت شرکت این تعداد می تواند بیشتر هم باشد) می بایست انبارگردانی صورت پذیرد.
در انبارگردانی به طور کلی هدف ، شمارش دقیق موجودی کالا و اطمینان کمی و کیفی از آن و همچنین اطمینان از عدم مغایرت موجودی واقعی انبار با موجودی سیستمی است.
علل مختلفی از جمله سرقت از انبار و سو استفاده ها ، ثبت نکردن ضایعات ، عدم ثبت یا ثبت ناقص رویداد های مالی مثل خرید و فروش و… می تواند باعث مغایرت میان موجودی واقعی انبار و موجودی سیستمی گردد.
چگونگی انبارگردانی :
قبل از انبارگردانی باید با واحد حسابداری و مالی شرکت هماهنگی های لازم صورت بگیرد و شخصی مورد اعتماد مسئول عملیات انبارگردانی شود ، این شخص که سرپرست این عملیات است دستور العملی جهت انبار گردانی تهیه نموده و حتما قبل از شروع باید مورد بررسی قرار گیرد که در صورت وجود مشکل دستور العمل اصلاح گردد .
بهتر است انبار برای راحتی کار مرتب گردد و کالا های مشابه و یکسان ، ضایعات و… تفکیک شده باشند و همچنین برای جلوگیری از شمارش مجدد و رخ دادن اشتباه از برچسب شمارش کالا استفاده گردد.
ورود و خروج کالا هنگام انبار گردانی بهتر است ممنوع شود و اگر هم ضرورتی وجود دارد زیر نظر مستقیم سرپرست انبارگردانی و با تایید وی صورت گیرد.
شمارش کالا هنگام انبارگردانی معمولا بیش از یکبار صورت میگیرد، به این صورت که مرتبه اول بعد از شمارش، تعداد با موجودی سیستمی مقایسه شده و در صورت مغایرت دوباره شمارش صورت میگیرد ، در شمارش دوم اگر تعداد به دست آمده با شمارش اول برابر بود ، موجودی نهایی تایید می گردد ولی اگر با شمارش اول هم مغایرت داشت شمارش برای بار سوم تجدید می گردد.
نمونه فرم رسید و حواله انبار :
( در صورت مغایرت می توان رسید و حواله های انبار را با سیستم مالی کنترل نمود.
انبار گردانی در سیستم دائمی :
به این دلیل که در سیستم ثبت دائمی در هر ورود و خروج کالا در انبار اطلاعات بروز می گردند ، پروسه انبار گردانی بسیار ساده تر و کم اشکال تر خواهد بود.
به دلیل اینکه در این روش موجودی کالا همیشه بروز گردیده و در واقع همیشه در دسترس است در پایان دوره اختلاف و مغایرت بسیار به ندرت اتفاق می افتد و مدیران سازمان یا شرکت با این روش تصویر روشن تری از آنچه در مجموعه اتفاق می افتد دارند.
انبار گردانی در سیستم ادواری :
برعکس روش دائمی در این روش با ورود و خروج کالا ، بروزرسانی اتفاق نمی افتد و از موجودی کالا اطلاعات روشنی در دست نیست .
در پایان دوره مالی انبار گردانی در سیستم ادواری یک الزام است و تنها راه بروزرسانی موجودی کالا در انبار در واقع همین انبار گردانی پایان دوره می باشد.
ثبت کسری انبار :
اگر پس از انبارگردانی این نتیجه تایید شد که موجودی واقعی انبار از موجودی سیستمی کمتر است یعنی کسری انبار داریم .
به این ترتیب میزان موجودی سیستمی را کاهش داده و به میزان موجودی واقعی میرسانیم به این روش که به میزان کسری حساب کسر و اضافه انبار بدهکار و حساب موجودی کالا بستانکار می شود.
کسر و اضافه انبار ***
موجودی کالا ***
ثبت اضافه انبار :
اگر میزان موجودی واقعی بیشتر از موجودی سیستمی بود در واقع اضافه انبار داریم.
در این صورت میزان موجودی در سیستم را تا میزان موجودی واقعی افزایش داده و به میزان اضافه انبار ، موجودی کالا بدهکار و حساب کسر و اضافه انبار را بستانکار می کنیم .
موجودی کالا ***
کسر و اضافه انبار ***
بستن حساب کسری و اضافه انبار :
- اگر مانده حساب کسری و اضافه انبار بدهکار بود :
خلاصه سود و زیان ***
کسر و اضافه انبار ***
- اگر مانده حساب کسری و اضافه انبار بستانکار بود :
کسر و اضافه انبار ***
خلاصه سود و زیان ***
در صورت رضایت از مقاله انبارگردانی ، مقاله حسابداری شرکت های بازرگانی را نیز مطالعه بفرمایید.
درصورت نیاز با شماره های 66913667-021 و 09127926849 در ساعات کاری تماس حاصل فرمایید یا از طریق واتساپ با شماره همراه ذکر شده در تماس باشید.
از همراهی و شکیبایی شما سپاسگزاریم.